Sjöströmska kvartetten bildades våren 2007 i Göteborg och har genom flertalet framgångsrika konserter och turnéer blivit en etablerad kammarmusikensemble. De har framträtt i svensk samt fransk radio, gett ett stort antal uppskattade konserter och har en bred klassisk repertoar.
Något som kännetecknar Sjöströmska kvartetten är musikernas passionerade spel och målinriktade attityd. Detta har gett dem fina utmärkelser såsom Vertavopriset, samt stipendier från Kammarmusikförbundet RSK, Willinska stiftelsen och Adlerbertska stiftelsen. Sjöströmska kvartetten blev även uttagna till finalen i Kammarmusikförbundets tävling Ung&Lovande 2011.
I glädjen över kontakten med människor och med nyfikenhet på stråkkvartettformens potential har gruppen med åren funnit ett intresse i att utveckla sceniska vägar som ytterligare ett uttrycksmedel. Detta har avspeglats i ett antal sceniska projekt, t ex ”Kvartett i vardagsrum”; en konsertturné som Sjöströmska kvartetten genomförde för Norrlandsoperan hösten 2014, i regi av Sebastian Ring.
Samma höst mottog kvartetten Musikaliska akademiens fortbildningsstipendium som gav kvartetten möjlighet att utveckla såväl de sceniska verktygen som de rent speltekniska.
Bredvid den konstmusikaliska repertoaren har kvartetten en faiblesse för genremässiga avstickare, vilket har lett dem till nya scener och spännande samarbeten med bland annat Weeping Willows, Sebastian Ring och Simon Ljungman. Som solistkvartett har de framfört Edward Elgars Introduktion och Allegro tillsammans med Musica Vitae, framträtt på en låg rad svenska och franska festivaler samt gett turnéer för Kultur i Väst, Musik i Syd samt Norrlandsoperan.
Sjöströmska kvartetten har genom åren deltagit i en lång rad masterclasses och kurser, men de lärare och mentorer som betytt mest för kvartetten är Øyvor Volle (Vertavokvartetten), Christophe Collette (Quatuor Debussy) samt Hatto Beyerle.
Vi är Sjöströmska

Annie Svedlund
Annie är född 1989, och uppväxt i Kungälv utanför Göteborg. Hon började spela fiol som fyraåring i Kungälvs Suzuki-grupp, som leddes av Eva Belvelin, fd. Bogren. Sven Sjögren tog kort därefter över ledarskapet för gruppen, och för honom studerade Annie i många år. Annie fick tidigt möjlighet att åka på många kurser i Suzuki-metodens regi, liksom bland annat Ljunggrenska stiftelsens välrenommerade kurs i Kall. Under 00-talets första decennium spelade medlemsskapet i violinensemblen Scandinavian Strings en viktig roll, liksom de många projekten med Vägus, Västra Götalands Ungdomssymfoniker, där hon så småningom blev konsertmästare och solist.
Efter avslutade studier på naturvetenskapliga programmet på Mimers Hus gymnasium i Kungälv, flyttade Annie till Falun för att läsa ett påbyggnadsår i klassisk musik på Musikkonservatoriet. Där studerade hon för Inge Hällquist och Gunnar Crantz. Kandidatutbildningen läste hon på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, med Dieter Schöning som huvudlärare. Annie fortsatte därefter sina studier på Zürcher Hochschule der Künste, ZHdK, i Schweiz, där professor Rudolf Koelman var hennes violinlärare. Under året i Zürich var hon medlem i ZHdK Strings och konserterade flitigt med dem.
Under studieåren spelade Annie i och var konsertmästare i den internationella ungdomsorkestern Baltic Sea Youth Philharmonic. Med dem har hon gjort flera inspelningar och turnerat Europa runt. Annie återvände till Göteborg för masterstudier i orkesterspel, och studerade då violin för Öyvor Volle och Marja Inkinen-Engström. Studierna avslutades 2014.
Annie frilansar sedan ett par år tillbaka, med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan som mest frekventa arbetsgivare. Sedan 2014 är hon fast medlem i Sjöströmska kvartetten.
Utöver nämnda professorer och lärare har Annie deltagit i master classer för Kungsbacka Pianotrio, professor Milan Vitek, professor Per Enoksson med flera. Hon har belönats för sitt spel med stipendier från bland andra Kungälvs kommun, Musikaliska Akademien, H.T. Cedergrens uppfostringsfond samt Willinska stiftelsen.

Jenny Sjöström
Jenny är född 1982 och uppväxt i Pixbo utanför Göteborg. Sin första fiolundervisning fick hon vid Härryda kommunala musikskola som 5-åring. De första åren spelade hon främst folkmusik och deltog bland annat i Falun Folkmusikfestival där hon fick undervisning av Jonny Soling, Leif Göras och Tore Härdelin. Som 12-åring började Jenny ta privatlektioner för Gustavo García som då var förste alternerande konsertmästare vid Göteborgs Symfoniker, och senare även för Øyvor Volle från Vertavokvartetten.
År 2001 påbörjade hon sina studier på musikerprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hennes huvudlärare var då Per Enoksson som är konsertmästare i Göteborgs Symfoniker. Hösten 2003 flyttade Jenny till Amsterdam där hon under tre års tid studerade violin för Professor Lex Korff de Gidts vid Conservatorium van Amsterdam. Utöver sina violinstudier så läste Jenny under åren i Amsterdam även pedagogik och metodik och har en examen i dessa ämnen. Hösten 2006 återvände Jenny till Högskolan för Scen och Musik i Göteborg där hon studerade ett sista år för Marja Inkinen-Engström och i maj 2007 gjorde hon sin examenskonsert. Sedan dess arbetar Jenny som frilansande violinist och hon har uppdrag hos bland andra Musica Vitae, GöteborgsOperan, Norrlandsoperan och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.
Jenny har deltagit i många utbildningar, kurser, master classes och festivaler. Några av dessa är Unga Stråkar vid Högskolan för Scen och Musik under ledning av Lisbeth Vecchi, Johanna Persson och Øyvor Volle och Lundgrenska stiftelsens stipendiatkurs för Professor Harald Thedéen. Hon har deltagit i sommarkurser för Kungsbacka Piano Trio, Terje Moe Hansen, Peter Herresthal och Magnus Ericsson och master classes för Philippe Graffin, Anner Biljsma och Párkányi Quartet. Hon har även varit med på Thy Chamber Music Festival tillsammans med bland andra Elisabeth Zeuthen-Schneider.
Jenny har mottagit flera utmärkelser för sitt fiolspel i form av olika stipendier. Några av dessa är Sten A Olssons musikstipendium som Jenny fick 2006 och Härryda kommuns kulturstipendium som hon fick 2004. Hon har även fått stipendier från bland andra Kungliga Musikaliska Akademien, Willinska stiftelsen, Wilhelm och Martina Lundgrens fonder och Adlerbertska stiftelserna.

Märta Eriksson
Märta Eriksson är född 1981 och hon växte upp i Uddevalla där hon som femåring fick sina första lektioner på violin och piano. När Märta var tio år bytte hon ut violinen mot violan och fick då undervisning på kommunala musikskolan på viola och piano. Märta gick i musikklass i grundskolan, och fortsatte sedan till musikgymnasiet där hon studerade samtliga kurser i viola, piano och sång.
År 2000, efter studentexamen, påbörjade Märta sina studier på Högskolan för scen och musik i Göteborg, där hon studerade viola på musikerprogrammet för Johanna Persson som är stämledare på Göteborgsoperan, och barockviola för Björn Sjögren. Sista året på musikhögskolan var Märta på utbyte i Berlin på Hochschule für Musik, Hanns Eisler, och studerade då viola för Friedmann Weigle som är verksam i Artemis kvartetten. Hon fick även undervisning i kvartettspel av Nathalia Prishepenko, även hon verksam i Artemis kvartetten.
Sedan examen har Märta frilansat som kammarmusiker och orkestermusiker, och hon har haft uppdrag bland annat hos Musica Vitae, Göteborgsoperan, Göteborgs symfoniker och Helsingborg symfoniorkester.
Märta har genom åren varit flitig deltagare i kurser och masterclasses och har då fått undervisning av bland annat Simon Rowland-Jones, Daniel Raiskin, John White, Thomas Riebl och Thomas Selditz. Förutom begåvad violast så är Märta även en engagerad körsångare. Hon har sjungit i ett flertal körer, däribland Svenska kammarkören.

Lisa Reuter
Lisa är född 1983 och kommer från Tåstarp utanför Ängelholm. Sina första stapplande musikaliska steg tog hon på en viola ombyggd till en minicello och sina första cellolektioner fick Lisa som dagbarn hos en cellolärare. Lisa fortsatte sedan som celloelev vid Ängelholms kommunala musikskola och under åren på musikskolan fick Lisa förutom undervisning i cellospel, även undervisning i orkesterspel och kammarmusik. Efter tre år på musikestetiska programmet vid Rönneskolans Gymnasium i Ängelholm fortsatte Lisa sina musikstudier vid S:t Sigfrids folkhögskola utanför Växjö, med Richard Müller (solocellist Musica Vitae) som huvudlärare.
Hösten 2003 påbörjade Lisa sin musikerutbildning vid Högskolan för Scen & musik vid Göteborgs Universitet. Under den fyraåriga utbildningen hade hon Johan Stern (stämledare i Göteborgs Symfoniker) som huvudlärare. Genom åren har Lisa även deltagit i ett flertal kurser och masterclasses. I samband med detta har hon fått undervisning av bland andra Alain Brunier, Jesper Svedberg, Harro Ruijsenaars och Mats Rondin. Våren 2008 gjorde Lisa sin examenskonsert vid musikhögskolan, och sedan dess arbetar hon som frilansande cellist. Lisa har bland annat haft uppdrag i orkestrar som Musica Vitae, Norrlandsoperan och Göteborgs Symfoniker.